Bamboe algemeen
Bamboe .... love it or hate it.                                                                                                                                                                

Onderstaande foto is van een Phyllostachys (...). dat is een zogenaamde lopende soort. verderop staat info over rhizoomschermen die nodig zijn als je een van deze soorten wil planten.  Deze is ontsnapt uit een tuin en is nu de wijk aan het overnemen, deze is 6 meter hoog.

Eigenschappen : Lopende soort, kan erg hoog worden , veel soorten, vaak ook mooie stelen (geel, groen, gestreept). relatief goedkoop ( vaak te koop in tuincentra ) Snelle groei, en daardoor strikte bewaking nodig zodat eventueel ontsnapte wortels (rhizomen) direct kunnen worden aangepakt. In gunstige omstandigheden kan een phyllostachys gemakkelijk 10 meter ondergronds overbruggen (in een jaar)

Phillostachis die is uitgebroken. 
Dit wil je dus niet. Alhoewel, deze kunnen zeer wenselijk zijn in bepaalde gevallen, maar dan wel met de nodige voorzorgen.


De Fargesia Robusta  ( Green Panda ) gedraagt zich beter

Dit is een  polvormende soort en hoeft dus niet zo strikt in de gaten te worden gehouden, een rhizoomscherm is ook niet nodig de pol wordt per jaar ongeveer 10-20 cm (rondom) groter . Als dat een probleem is, dan is een keer per jaar afsteken voldoende om hem in het gareel te houden. Dit geldt voor alle Fargesia's.

Eigenschappen :  blijft op zijn plek, mooie stevige halmen van 2-4 meter hoog met op de nieuwe halmen lichtgekleurd dekblad dat in de eerste winter afvalt . Je kunt dus altijd zien wat de halmen van dit jaar zijn. Is zeer winterhard. wintergroen. ook geschikt om een haag van te maken. Vermeerderen door scheuren. relatief duur.

F Robusta


De scheuten van de robusta zijn al weer in aantocht  (maart 2009)

2009 robusta scheuten



Fargesia Rufa

Deze wordt ongeveer 2 meter hoog en heeft een wild uitziende bladertooi, de stelen zijn relatief dun voor het vele blad en ze hangen daarom door. De Fargesia Rufa op de foto is ongeveer 3 jaar oud. Ook deze is een pol vormende bamboe en er is dus geen bewaking of een rhizoomscherm nodig. deze is bijzonder decoratief  en ook geschik om in een (grote) pot of kuip te staan.

Eigen
schappen : Niet te groot (tot ongeveer 2 meter),  veel blad , wintergroen,  polvormend, winterhard, geschikt voor pot of kuip (dan iets minder winterhard)  Bij sneeuwval  kunnen de halmen te zwaar worden belast en het is zaaks dat in de gaten te houden. ik doe zelf  in het begin van de winter een touwtje om de plant heen zodat eventuele sneeuw minder vat krijgt.

Fargesia Rufa  

Fargesia Nitida ( Nymphenburg , Eisenach )

Deze is er in een aantal soorten die in de afgelopen jaren allemaal hebben gebloeid.  Na de bloei gaat een Fargesia vrij snel dood. Het kan nog een jaartje worden opgerekt maar de nieuwe halmen gaan direct weer bloeien en die gaan dan ook weer dood. dat is nu net allemaal achter de rug zodat we voorlopig weer goed zitten want de bloei interval van de Fargesia Nitida *.*  is ruim 120 jaar. De Fargesia Nitida -  Nymphenburg is in 1886 uit zaad opgekweekt in St Petersburg. de bloei van de FN Nymphenburg en FN Eisenach is begonnen in 2005 en liep door tot 2007. Het is dus te verwachten dat de zaailingen van deze FN gaan bloeien in de jaren 2125 - 2127.

Er worden nu op diverse plaatsen zaailingen opgekweekt en daar zal op een gegeven moment een vervanger van de verdwenen moeder planten uit gekozen worden. Aangezien het geven van een naam aan een plant met nieuwe eigenschappen een eindeloze discussie wordt tussen allerlei mensen die denken dat ze daar over gaan (een inzicht dat zelden gedeeld wordt)  kan het nog wel even duren voordat er weer wat structuur zit in de naamgeving en de uiteindelijke keuze van de plant die de nieuwe generatie gaat voortbrengen.

Het vreemde van bamboe is namelijk dat de zaailingen van een bepaalde soort niet noodzakelijkerwijs de zelfde eigenschappen hebben als de moederplant. De nieuwe zaailingen zijn dan dus nog wel een Fargesia Nitida maar hoeven daar helemaal niet op te lijken. Iets wat ook bij mijn zaailingen van 2007 te zien is, ze staan dan wel bijelkaar maar je kan nu al zien dat dit niet allemaal de zelfde planten worden. Iets wat toch wel wenselijk is voor mensen die er de handel mee in willen.

FN zaailingen 2007

de volgende twee foto's zijn beide Fargesia Nitida (nymphenburg) zaailingen van 2007 zelfde grond, water, voeding en kas.

FNzaailing 2007 a  FNzaailing 2007 b

de FN zaailingen van 2008  zijn nog klein. (zie andere pagina's voor een verslag van het opkomen)

FN zaailing 2008




Bamboe kopen

In tuincentra worden vaak bamboe soorten aangeboden, dit zijn meestal de "hardlopers" die zijn ingekocht op de bloemen en plantenveiling. meestal betreft het Phyllostachys nigra of de fargesia murielae 'bimbo' en vaak ook een bamboe met de naam fargesia robusta op het kaartje (maar lijkt er niet op). Het vervelende is dat de meeste tuincentra helemaal geen of maar weinig bamboe kennis in huis hebben en daarom geen of onjuiste adviezen geven. Ze zijn trouwens duur. Ook gaan TV programma's de fout in, die jongens weten van bamboe ook niet al te veel.

Dus naar een bamboe specialist, een echte bamboe kweker kan wel de juiste adviezen geven en ook de rhizoombarieres leveren als je een lopende soort wil hebben. De bamboe specialisten leveren ook een betere kwaliteit en hebben meestal ruime keus.
Ga gerust eens kijken bij een bamboe kweker, wellicht staan er bamboe's bij die je nog nooit hebt gezien en die je erg mooi vindt.
Een aantal kwekerijen hebben prachtige tuinen aangelegd waarin je de bamboe kan bekijken als ze volgroeid zijn.
Vraag gerust om advies.  Je moet wellicht even een stukje rijden maar dan heb je wel meteen de juiste bamboe aangeschaft en voorkom je problemen of de aanschaf van een verkeerde soort.
En ondanks alles nog goedkoper ook.

Er zijn voldoende bamboe kwekers in nederland, je hoeft er echt geen wereldreis voor te maken.


Bamboe algemeen
Bamboe doet niet moeilijk over de grondsoort. ze houden echter niet van droogte, een zandgrond zal dus minder mooie planten opleveren dan grond die is voorzien van veel organisch materiaal.  iets waar bijna alle planten wel bij varen, al was het alleen maar om de capaciteit vocht vast te houden, iets wat zand niet goed doet. Grond verbeteren dus als je mooie en grote planten wil. Het is ook mogelijk opzettelijk op arme grond bamboe te laten groeien, de plant zal dan kleiner en ieler blijven iets wat wenselijk kan zijn al vind ik het persoonlijk een nogal zielig gezicht.
Vette klei  is vaak te dicht  (onvoldoende doorlaatbaar) hier kan bijmengen van wat zand en veel compost de planten zeker helpen. overtollig water moet af kunnen vloeien ( iets wat bij volle klei problematisch is) kortom nat maar niet verzuipen.
Ik heb, omdat ze er nog niet zo lang stonden en de grond nogal zanderig is , in de droge zomers van 2005 en 6, om de dag veel water gegeven. Ze bleven mooi en groeiden verder.


Bemesting :

Vaak wordt gezegd dat bemesten van bamboe niet nodig is. Bamboe liefhebbers weten beter.

Mijn ervaringen zijn nog beperkt maar ik heb goede resultaten met tuin mest in de samenstelling  NPK 7.3.3  dat is

7 %  Stikstof  organisch gebonden  (beendermeel & vedermeel)
3 %  Fosforzuuranhydride en neutraal Ammoniumcitraat (in water oplosbaar)
3 %  Kaliumoxide (in water oplosbaar )
65 % Organische stof  (beendermeel en vedermeel)  met bacteriën (bacillus sp) 10.000.000  per gram


Voor stevige halmen :

Steenmeel of Basaltmeel  voor het leveren van kiezelzuur, dit is vooral nodig op veengrond en in potten met tuinturf..

Eco Style verkoopt een Bamboe groeipakket met bovenstaande samenstelling.

Goedkoper en minstens even goed is Tuinmest NPK 7.3.5  +  70 % organisch materiaal ook van ECO Style. Zoals je ziet is dit de minder sterke mest maar wel volledig organisch, en je geeft er niet snel te veel van. pas op met de veel sterkere kunstmest b.v. NPK 20.10.10  deze zijn vrijwel zeker chemisch en kunnen de balans in de grond  ernstig verstoren. Er zit b.v. kalk of chloor in die de ph waarde van de grond veranderen. Het is mogelijk dat dat nodig is maar laat je uitgebreid adviseren voor je hiermee begint.  



Zuurte graad :

Het is (altijd) aan te bevelen de zuurtegraad  van de grond te meten, een goed tuincentum verkoopt setjes om dat te meten. Een te zure grond  kan met kalk basisch gemaakt worden. b.v. tuinturf  is van nature behoorlijk zuur. probeer in de buurt van de 6,5  te komen. een te zure grond kan gele bladeren of het traag ontwikkelen van de planten veroorzaken. Te basisch is ook niet goed want dan kan de plant de voedingsstoffen niet opnemen. Normaal is een ph waarde van 6,5  blijf tussen de 7 (niet zuur) en  5,5 (behoorlijk zuur)


Voorkomen van ellende met lopende soorten Bamboe:


HDPEVaak wordt  door tuincentra het advies gegeven een lopende bamboesoort (als ze al weten welke ze hebben) in een speciekuip of een vijver bak te planten. mijn ervaring hiermee is ronduit teleurstellend de speciekuip is te klein  en de vijverbak is wel groter maar ook te slap in het eerste seizoen lijkt het goed te gaan maar het tweede jaar ging het al mis. Niet doen dus , beter is een Rhizoom barriere te maken, 60 - 80 cm hoog , gemaakt van HDPE (High Density Poly Ethyleen)  te herkennen aan het logo.  let er op dat de barriere voldoende uit de grond steekt (3-5 cm) om te voorkomen dat er rhizomen overheen glippen.   Een leverancier.