Bamboe opkweken uit zaad

Hieronder volgt het begin (2007) klik op deze link voor 2008

29-05-2007  : Mijn Fargesia nitida ook bekend onder de naam "Nymphenburg" bloeit.
Dit zal hoogst waarschijnlijk het einde betekenen voor deze mooie bamboefargesia nitida Nymphenburg met zaadfargesia nitida Nymphenburg pluim

Wat nu wat nu ? Want ik heb begrepen dat het (bijna) niemand lukt een Fargesia soort in leven te houden na de bloei. 

Op Internet hoor ik echter veelbelovende verhalen over het zaaien van fargesia's.

Het gaat bij mij dus om de Fargesia Nitida "Nymphenburg" , Deze soort heeft voorzover ik heb kunnen nagaan ongeveer 120 jaar geleden voor het laatst gebloeid. (Ik heb ook andere getallen gezien maar deze toch het meest).

Bamboe zaadjes ... en dan....

Ik heb alle halmen bekeken en in enkele blijkt zaad te zitten.  De zaadjes zijn klein en lijken in de laatste stadia van ontwikkeling te zijn. Ik heb alle zaden uit de halmen gehaald. Ik heb op Internet gelezen dat de ervaringen met het kweken van zaden die "uitgevallen" zijn niet erg best zijn.  = noot: dat bleek bij mij later ook ... 

oogstzaden

Het is jammer dat mijn pol niet zo groot is en dat er aan slechts enkele halmen zaden zijn gekomen. Ik heb er dus niet veel. Mede omdat ik heb gelezen dat de beste resultaten worden behaald met zaden die eigenlijk direct van de halm komen heb ik tegelijkertijd op verschillende manieren gezaaid.

Ik heb verschillende manieren gevonden om hier mee te beginnen. Aangezien ik geen idee heb wat het beste is en de info die ik op internet heb gevonden over heel verschillende soorten ging heb ik verschillende varianten.

Ik heb als eerste de zaden bekeken en de op het oog mooiste zaden gekozen om te zaaien.  (maar wat weet ik daarvan, ik zag deze week voor het eerst bamboe zaad)
Ik heb mini kasjes aangeschaft en gebruik zaai en stekgrond in van turf geperste potjes ( deze kunnen blijven zitten bij het oppotten).  

 kasjeturf potjes

grond


Methode 1 (dit zou het beste zijn)

 18 "mooie" zaden 24 uur geweekt in water, geplant in zaaigrond overdekt  
Met een dun laagje grond, goed vochtig maar net niet nat geplaatst in een mini kas

  
Methode 2 en 3 (enkele adviezen geven deze manieren aan)

 18 zaden 24 uur geweekt in water en 18 zaden droog, geplant in zaaigrond  
Overdekt met een dun laagje grond vochtig in een mini kas.

Er zitten dus twee zaden in elk potje.

De droge zaden zitten aan de rand en de geweekte zaden zitten precies in het midden van het potje dit om vast te kunnen stellen welke het beste opkomen.
 

Methode 4 (dit onder het mom van wie weet komt er wat op)  =  noot  :  dit bleek de meest succesvolle manier

 Van de helft van de overgebleven zaden, waar ook veel kleinere zaadjes bij zaten, heb ik gezaaid op tuinturf zoals je gras zaait, in een Nasi Bak.  De grond is erg vochtig gemaakt met de plantenspuit. Op de foto (onder) is te zien dat de zaden uit de grond steken.

 nasibak

Voor allemaal geldt: 

    -    Temperatuur 15-22 graden C
    -    Op een lichte plaats niet in direct zonlicht

( Deze temperatuur is prima en mag gerust nog wat lager, buiten bij 10 - 17 graden gaat het ook uitstekend.  )

In totaal heb ik nu ongeveer 100 zaden gezaaid.

De overgebleven zaden bewaar ik op een droge plaats voor een eventuele tweede poging.

Nu is het wachten op resultaten, ik heb niet een duidelijke indicatie gekregen hoe lang het gaat duren voordat er wat te zien moet zijn.
De kortste tijd die ik heb gelezen is 14 dagen de langste 6 weken. Terwijl er soorten zouden zijn die pas na een jaar de kop opsteken.

Aangezien het mijn doel is weer een ongeveer zelfde mooie bamboe te verkrijgen en de kans op succes niet erg groot is heb ik deze verschillende methodes toegepast.

Uit mijn distillaties van wat ik op diverse plaatsen heb gevonden komt het volgende naar voren.

 - Bamboe gedraagd zich als een hybride net als appels, dat heeft als gevolg dat de zaailingen andere soorten zullen zijn die niet noodzakelijker wijs de zelfde eigenschappen hebben.  

 - het is mogelijk dat de zaailing terug valt naar de oorspronkelijke soort of (en dat is veel leuker) verder gaat muteren, met als gevolg een nieuwe soort.

 = ik heb al een suggestie voor een nieuwe naam b.v. de toevoeging mahdizze, dat wordt dan  "Fargesia nitida mahdizze" :-)

 - het schijnt normaal te zijn dat een hoog percentage zaden kiemt, maar dat er veel dood gaan door niet duidelijke oorzaken. een resultaat van 30 % moet als heel goed worden beschouwd. 15 % is nog steeds normaal. ( bij mij was het uiteindelijk ongeveer 25 % )

- ik wil uiteindelijk graag één of twee volgroeide planten hebben (en een paar om weg te geven zou ook leuk zijn.)

 
nymphenburg na de bloei

ook bekend als Sinarundinaria n.

nymphenburg na de bloei

een uitgebloeid Fargesia Nitida haagje elders in de buurt.

11 juni 2007

 Ik heb verderop in de straat een flinke pol Fargesia nitida zien bloeien en heb er een lading zaadjes van af gepikt (niet zo veel dat het opvalt je staat tenslotte zonder toestemming van een plant te plukken. Ik kon de eigenaar niet te pakken krijgen die was blijkbaar afwezig) (hihihi)  Ik beloof dat als het lukt van die zaadjes een plant te maken dat ik ze er een cadeau doe (dat is wel het minste). 

De zaadjes zien er echter anders uit dan die van mijn pol zijn gekomen, ze hebben de vorm van een tonnetje, mijn eigen zijn platter (als graszaad).

Aangezien ik niet zeker weet of het wel de zelfde soort is hou ik ze apart van de andere. Ook heb ik een nasi bak en een bakje met keukenrolpapier met deze zaden in de week staan.  - later bleek het om de zelfde soort te gaan.  -

Ik ben overgestapt op plastic mini potjes i.p.v. de geperste turf potjes, omdat de helft al vrij snel is gaan schimmelen (aan de buitenkant)

Ik kreeg van iemand die het zou moeten weten de tip om de zaadjes zeer nat te laten kiemen, de potten met zijn handels voorraad jonge bamboe staat letterlijk in het water. Ik heb enkele van de zaden zowel die van mijn eigen pol kwamen als die andere in een plastic bak met een aantal lagen keukenrol papier gedaan en hier zoveel water op gegoten dat de zaden net niet beginnen te drijven.

Uit verschillende bronnen heb ik gehoord dat het bewaren van bamboe zaad tot zeer teleurstellende resultaten kan leiden. Daarom heb ik de overgebleven zaden bij de nasi bak in gedaan om ze te laten kiemen. Kan ik de gekiemde zaden later in potjes zetten.

kiem op papierkiem op papier 2

15 juli 2007

Van de zaden in de nasi bak en de zaden op het keukenrol papier begint een enkel zaadje te kiemen, van een paar zaden is al wat groen te zien en een begin van een wortel.

Aangezien na 6 weken het keukenrol papier helemaal is opgelost en de boel begint te ontbinden heb ik maar rap de gekiemde zaden in een potje gezet. Ik heb er voor gekozen de zaden gewoon op de grond te leggen en niet te bedekken.

Ook heb ik de gekiemde zaden uit de nasi bak in potjes gezet ik heb nu 10 beginnende plantjes waarvan er en paar al wat groens laten zien. ( nog steeds kleddernat als je de grond zou uitknijpen komt er ruim water uit).

123potje

Van de andere zaden is nog helemaal niets gekiemd, maar dat kan wel kloppen want die lopen 3 weken achter.

 Van de pol uit de tuin heb ik een deel opgegraven, in stukken gebroken en zwaar bemest in bloempotten gezet , hiervan is een derde inmiddels nieuwe halmen aan het produceren de rest ziet er dood uit. Aangezien ze me niet in de weg staan bekijk ik in de herfst wel wat ik er mee doe. Ook van het stuk dat nog in de tuin staat is een halm aan het opkomen. Nu maar afwachten of die meteen weer gaat bloeien.

 De methodes: Na 6 weken zijn de enige zaden die gekiemd zijn de zaden geweest die kleddernat op de grond (of papier) in het licht hebben gestaan. Van de drogere bak is nog niets gekiemd. Voor de nieuwere zaden is het nog te vroeg.

Het valt op dat het de kleinere zaden zijn die het eerst kiemen. Ze worden lichter van kleur en breken dan op een van de uiteinden open waaruit de wortel en het groen komt. Ik denk dat het zo lang duurt omdat m.u.v. een paar dagen de bakken steeds rond de 20 graden zijn geweest, ik neem aan dat dát de boel aardig heeft vertraagd.  Het kan natuurlijk ook zijn dat deze soort niet erg snel is.

 Volgens mij is de beste methode: De zaden zo snel mogelijk plukken, dan direct de zaden wassen en pellen (kaf er af), een paar dagen in water zetten en dan in een mini kas op kleddernatte grond leggen en 5 - 12 weken wachten. En elke dag de grond sproeien met de planten spuit. Schimmelende en rotte zaden weggooien. 

 Het is m.i. zinloos om al gevallen zaden van de grond op te rapen en er mee aan de slag te gaan, bij mij zijn die allemaal gaan schimmelen of rotten.  Ook is van de zaden die lang (lees weken) aan de halm zijn blijven zitten in regen en wind, bijna niets opgekomen. Het is dus belangrijk de zaden zodra ze rijp zijn te plukken.  De zaden die eigenlijk erg klein waren zijn grotendeels toch opgekomen. Het iets te vroeg plukken is m.i. dus geen probleem en is beter dan volgroeide zaden die zijn blijven hangen in de regen te gebruiken.

De potjes raken al aardig gevuld. ( TIP pas er voor op dat er niet te veel lange cocos vezels in de zaaigrond zitten, ik had er veel last van.)

potjes (klein)

22 juli 2007

Het kiemen van mijn eigen zaden is doorgegaan en ik heb nu in alle potjes wat “groen” van de meeste gaat het erg langzaam. Ik ben veel zaden verloren door schimmel. Het steriliseren van de grond heeft geen effect gehad de potjes die ik niet heb gestoomd schimmelen zelfs minder snel.  Ik bekijk elke dag even hoe de boel er voor staat, aan de schimmel te zien zijn de nasi bakken te nat, ik laat de deksels nu verder openstaan.

Van de “andere” zaden beginnen er een paar te kiemen en deze groeien behoorlijk snel, het zal wel komen omdat de zaden groter waren, zo te zien stonden ze in betere grond, die van mij stond in zand.

1 augustus 2007

Het lijkt opeens sneller te gaan de zaden die als eerste zijn uitgekomen hebben nu al een blaadje gevormd en zijn 3-4 cm groot.

Het kiemen van mijn eigen zaden gaat nog wel door maar ik heb de indruk dat dit het wel zo’n beetje is. Van de ongeveer 200 zaden zijn er ongeveer 50 gekiemd. Er zijn door schimmel veel verloren gegaan en een flink aantal is gaan rotten (wellicht toch wat te nat? )

Gezien het feit dat veel zaden klein waren vergeleken met de rest, is het verwonderlijk dat nu net de kleine zaden het eerste kiemen en als eerste groen lieten zien. De grotere zaden zijn dan wel wat later gaan kiemen maar hebben de kleintjes ingehaald en zijn nu groter.

Ik heb geen verschil kunnen vaststellen tussen de verschillende bakken, de zaden die droog op de grond zijn gelegd kiemen even snel als de zaden die eerst in de week hebben gestaan. Ik heb de indruk dat van de zaden die met grond bedekt waren de meeste niet zijn opgekomen en van de zaden in de wat drogere grond helemaal niets. Ik maak nu alle potjes veel natter.

geschimmeldmet schimmel

Van de “andere” zaden zijn er in totaal 10 gekiemd. Deze werden al snel een plantje en hebben de 3 weken achterstand op de rest ingehaald. Echter zijn erg veel van die zaden gaan schimmelen en ik heb de indruk dat ik daar niets meer van hoef te verwachten.

Ze zijn m.i. te laat geoogst en hebben wekenlang in de halmen gezeten in de zon en heel veel regen.

4 augustus 2007

 Langzaam aan worden de potjes te klein, onder uit de potjes komen al worteltjes.  Ik heb de grootste opgepot naar 1 liter potten als dit zo door gaat heb ik straks een flink aantal planten. Als ze doorgroeien, kunnen ze straks in 5 liter potten dat zou groot genoeg moeten zijn tot ze 50 cm hoog zijn.

3,5 cm1 Liter potten

Er zijn weer gekiemde zaden verloren gegaan, ditmaal door een wormpje het is ongeveer 5mm lang en vreet de beginnende wortels aan. Ik heb er een paar gevangen.  Het zijn de larven van de varenrouwmug. Bestrijding met nematoden zoals de Steinernema feltiae is wenselijk.

wormpjewormpje 2

Al met al is het resultaat tot nu toe behoorlijk

Eigen zaden       : 200    gekiemd   50-60    verlies 15    nu 20 planten plus 25 in de kasjes.
“Andere”zaden    : 300    gekiemd   22          verlies  7    nu  7  planten plus   5 in de kasjes.

 
1 liter potten vol

10 augustus 2007

Veel van de zaden die in eerste instantie niet zijn gekiemd zijn later (nadat ze onder de grond zijn verdwenen) toch nog opgekomen.
Ik heb namelijk de zaden uit de nasi bak die kiemden in potjes gezet waar al zaden in zaten die nog niet waren opgekomen.
De kleine potjes zijn nu allemaal opgepot naar de 1 L potten. En ik heb de kleine potjes en de kasjes al opgeruimd.
Als ik alles mee tel heb ik nu ongeveer 100 opgekomen zaden, in de meeste potten zit meer dan een plantje in veel potten zelfs drie. 

De resultaten zijn nu ongeveer (ik heb ze niet meer exact geteld):

Eigen zaden      : 200     gekiemd   100-120    verlies 30    nu  38 potten met planten.
“Andere” zaden  : 300     gekiemd   34            verlies 14    nu  16 potten met planten

De bamboe groeit langzaam maar zeker door…..  de grootste is nu  9 cm.

14 augustus 2007

De groei gaat door… en ik begin de eerste verschillen vast te stellen. Ik zie er een paar met gele banen in de bladeren. Is dat een teken dat ze er af gaan vallen of is het een ander uiterlijk?  De anderen hebben een donkerder blad.

18 augustus 2007

Ik heb gevonden wat voor wormpjes het zijn. Het zijn de larven van de Varenrouwmug. Bestrijden is mogelijk met nematoden zoals Steinernema feltiae, de bodemroofmijten Hypoaspis miles en Hypoaspis aculeifer en de kortschildkever Atheta coriaria. of chemisch met Vydate,  Curater (carbofuran), Decis (deltamethrin), Permasect (permethrin), Nomolt (teflubenzuron) of Asepthion (parathion (ethyl)) de nematoden hebben de voorkeur. 

Ik heb op diverse plaatsen gekeken, alleen een growshop kon aan nematoden komen maar had het niet op voorraad bovendien ging dat in hoeveelheden die mij te groot waren. In een tuincentrum heb ik een van de laatste verpakkingen Decis kunnen bemachtigen. Dit wordt waarschijnlijk uit de handel genomen (blijkbaar wordt het verboden eind dit jaar). (parathion en curater zijn al verboden) 

Ik heb mijn plantjes ook bemest met wat korrels NPK 7.3.3 en wat steenmeel, niet te veel ze zijn nog maar klein.

21 augustus 2007

De Decis heeft z'n werk gedaan, geen wormpje meer gezien.

De groei gaat zeer langzaam door, de grootste is nu  13 cm, echter de kleinere gaan veel langzamer er zijn een paar bij die in de afgelopen 10 dagen niet meer dan 5mm zijn gegroeid.

Het begint op te vallen dat de verschillende zaailingen in een heel verschillend tempo groeien

Ik ben met de voorbereidingen bezig de potten buiten te zetten. daarvoor maak ik wel een soort van kas.  nou ja kas is een groot woord...

Er zijn drie bij die een afwijkend blad hebben, er lopen gele banen in de lengte door de blaadjes, ze zijn echter nog zo klein dat er verder niet veel van valt te zeggen.

Ik zie geen verschillen in de zaailingen van mijn eigen pol en de "andere" zaden, pas als ze veel groter zijn zal duidelijk worden of die verschillen er nu wel of niet zijn.

2 september 2007

De planten zijn met het oog op het weer niet naar buiten gegaan. Ik heb echter wel de potten een laagje (0,5 -1,5 cm) zand op de aarde toegevoegd. De wat grotere planten waren wel erg onstabiel en een of twee zijn omgevallen. Het zand is voldoende steun,  na het verplaatsen van de planten is alles mooi overeind gebleven.

Met uitzondering van een paar staan de planten er netjes voor. Ik heb net als anderen vastgesteld dat deze bamboe niet snel groeit.
De planten die een steel/aar/halm hebben die ongeveer 10-15 cm lang zijn beginnen nieuwe halmen te vormen en worden niet veel groter. Van de grotere planten hebben de meeste al een of twee beginnetjes van nieuwe halmen van 1-2 cm.

Er zijn tot nu toe nog maar twee plantjes dood gegaan en er staan twee niet zo fris bij . Dat is niet zo'n probleem de nasi bak levert nog steeds nieuwe, en de lege plekken worden rap opgevuld.

Het valt wel op dat er een flink aantal (ong. 15 %) plantjes bij zit die nog wel groen blijven en er fris uitzien, maar niet groter worden. Ik ga er van uit dat die klein blijven of dood gaan.

Ik overweeg minder water te gaan geven,  ik neem aan dat dat nu zo langzamerhand wel moet kunnen. Tot nu toe hebben de potten in een dun laagje water gestaan. Ik wil hier meer info over verzamelen.

12 september 2007

Ik heb net een bezoek gebracht aan Burgers Zoo in Arnhem.....  In dit park staat op vele plaatsen bamboe, ook bloeien er enkele van. Dit zullen dus familieleden van de FN zijn. Ze zagen er niet al te best uit op een paar na. Ik heb niet kunnen vinden welke soorten het zijn, het staat er niet aangegeven... (jammer) zie foto's hieronder.  Deze zijn houtiger dan de Nymphenburg en heeft niet de bijna kale bloeiaren en was eigenlijk best wel klein (1,5 meter) .

bloeiende bamboe     Bloeiende bamboe

Mijn eigen zaailingen doen het redelijk,  de meeste zijn nu tussen de 10 en 18 cm groot en beginnen tweede en derde halmen te vormen. andere blijven klein, een aantal van 1 - 3 cm en een aantal van 5 - 8 cm, zie de foto's hieronder. Ik denk dat de hele kleintjes niet meer verder groeien. Ze zien er ook niet echt lekker uit.  De andere zijn mogelijk een mutatie die klein blijft en potentieel een mooie plant, voordat we dat weten zullen we nog de nodige tijd moeten wachten. Ook zijn de twee die er al niet te best uitzagen inmiddels dood en vervangen door nieuwe uit de nasibak (waar ik vandaag weer een nieuwe op zag komen... na 4 maanden).

nieuwe halmen      kleintjes

De planten staan nu droger. Ik heb al een week geen water meer gegeven en het laagje water waar de potten in stonden is ook opgedroogd.  De grond is echter nog steeds erg nat en is voorlopig vochtig genoeg. Er is perongeluk een bamboe zaadje in de zak met een restje stekgrond terecht gekomen en daar keek ik toevallig even in... tot mijn stomme verbazing zat daar een bamboeplantje in van ruim 10 cm, ok spierwit en bijna zonder blaadjes  maar opgekomen in de zak met bijna uitgedroogde grond. Dit "happy accident" heeft me doen besluiten de bamboe te bewateren als gewone kamerplanten. Tot nu toe heb ik nog geen opgerolde blaadjes gezien dus ik neem aan dat alles nog goed gaat.

26 september 2007

Ik heb weer last gehad van de varenrouwmuglarven deze zijn toch teruggekomen en de bijbehorende varenrouwmuggen uiteraard ook.
Ik heb 3 keer met Decis gespoten tegen de larven en dit lijkt te werken, ik heb ook een aantal dagen met Ecostyle ongedierte spray tegen vliegende insecten gespoten totdat ik geen mugjes meer zag. de schade aan de kleine plantjes is duidelijk zichtbaar en al zijn er slechts een paar dood gegaan lijkt het er op dat er nu toch wel meer de geest gaan geven (bruine bladpunten)  van de grotere planten zien de meeste er gezond uit en heeft slechts een enkele een bruin puntje aan een blad. Ik neem aan dat dit door het spuiten komt.

De nasibak gaat maar door met het leveren van nieuwe zaailingen en alle potten zijn dus nog gevuld met minstens een plantje. al overweeg ik wel een aantal van de planten die nu toch echt wel zielig genoemd mogen worden er uit te halen en deze te vervangen met de laatste nieuwe zaailingen uit de nasibak.

Ik heb één keer water gegeven in de afgelopen 14 dagen en 3 keer gespoten met Decis dat was alles bijelkaar nog geen 1,5 liter op ruim 50 potten en toch voelt de grond nog zeer nat aan. Het kan m.i. nog wel wat droger.

De grote planten (14 - 22 cm) beginnen nu een derde of vierde halm te vormen die wat dikker is dan de eerdere.

--- in de tuin heb ik een (1) zaailing gevonden die het op eigen kracht heeft gedaan, het plantje is natuurlijk veel kleiner als de planten in mijn potten maar ziet er verder redelijk uit. Ik ben benieuwd hoe die het slechte weer gaat doorstaan. (als dat al lukt). mijn planten blijven binnen , ik heb niet de illusie dat ze voor de winter nog groot genoeg worden om buiten zonder veel schade te kunnen overleven.

7 Oktober 2007

Nu de varenrouwmuglarven en de muggen verdwenen zijn is er een ander mugje dat in flinke aantallen voorkomt. geen idee wat dit nu weer is ondanks het raadplegen van internet en nieuwsgroepen ben ik er nog niet helemaal uit. Bedenk ik me net dat het misschien toch varenrouwmuggen zijn die er een beetje anders uitzien. Maar weer eens met decis gaan spuiten. - het was de zelfde muggen soort -

Het fargesia haagje verderop in de straat dat in eerste instantie weer nieuwe halmen heeft geproduceerd is ... weer gaan bloeien en dat zal nu echt de zwanenzang wel zijn. De pol die bij mij in de tuin staat is nog wel groen maar is niet meer gegeroeid na begin augustus. de plant heeft duidelijk geen energie meer. enfin we zien wel. 

De zaailingen staan nog steeds binnen en groeien traag door, er komen zo hier en daar bruine blaadjes aan te zitten, ik denk dat die planten ook nog dood gaan Ik heb er voorlopig nog genoeg al is de kaalslag bij de kleintjes nu goed begonnen. Daar zijn er nu al zeker een 10 tal van dood gegaan, met nog wel 10 op de nominatie.

13 oktober 2007

Ik heb de helft van de planten naar buiten gedaan, ze staan nu in een koude kas. Van de muggen heb ik niets meer gezien. Ik heb de foto's zo hier en daar laten zien en ik ga er nu vanuit dat het een varenrouwmug is.  De larven van de varenrouwmug zie ik nu ook niet meer. combinatie van de lagere temperatuur en de bestrijdingsmiddelen denk ik. kortom die komen op een ander moment weer terug. Ik heb ook even een fototje geschoten van de zaailingen in de tuin deze zijn wel stevig maar niet erg groot, dit in tegestelling tot de slapjanussen die ik binnen had staan, veel groter maar vreselijk slap.

zaailingen in de tuin 

zaailingen in de tuin, op eigen houtje

de koude kas   bamboe in de koude kas

            de koude kas (nu nog zonder bedekking)                                                   de bamboe in de koude kas

ik ben benieuwd wat er met ze gaat gebeuren. ik hoop dat ze wat steviger worden, veel groei zal er nu wel niet meer zijn, maar wie weet blijft het nog een tijdje zacht weer.

1 december 2007 

Het is koud en vroeg donker, de jonge bamboe groeit nu niet meer en is bezig de winter door te komen. van de planten die in de koude kas staan zijn de meeste nog wel groen maar veel blaadjes hebben bruine punten en het lijkt er op dat er nog wel een paar dood zullen gaan. Met de bamboe die binnen is gebleven (dat waren de plantjes die al niet zo best groeiden) gaat het minder goed  er  is een derde van dood gegaaan en zo te zien gaan er nog een aantal.  Van de planten die onbeschermd buiten stonden, waaronder de zaailing die spontaan is opgekomen, zijn allemaal door vogels uit de grond gehaald  ik heb ze wel weer in de grond gezet maar of ze dat zullen overleven is onwaarschijnlijk.

wordt vervolgd  in 2008.


Alles op deze pagina, tekst en alle foto's  © 2007, 2008 JJH Tamminga                                                                                     

Deze pagina is nog in bewerking en is een work in progress….

Ik heb deze pagina gemaakt omdat er niet veel gratis informatie over het opkweken van bamboe zaden is te vinden op het internet . Er zijn wel websites maar ik heb alles wat ik er over weet uit allerlei hoeken en gaten moeten peuteren want vrijwel overal wil men geld zien voor toegang of "lidmaatschap" Tevens viel het mij op dat er tegenstrijdige adviezen komen van "specialisten" waarbij ik sterke commerciële invloeden vermoed.  (er zijn duizenden sites waar je bamboe kan kopen, maar probeer eens details te vinden over het opkweken van bamboe zaad...)

Disclaimer :  Voor alles op deze pagina geldt :  dit zijn mijn ervaringen en inzichten op het moment van schrijven. stellingen en conclusies die elders in de tekst worden ingetrokken of tegengesproken is een kwestie van gewijzigd inzicht. De schrijver is een amateur en pretendeert niet enige kennis te hebben op dit gebied, en zeker niet dat de hier gegeven conclusies en adviezen juist zijn. dit zijn letterlijk mijn eerste ervaringen met de materie. Er zijn ongetwijfeld andere en betere oplossingen. Er bestaat de mogelijkheid dat wat hier staat fouten bevat of onjuist is, Er kunnen geen rechten ontleend worden aan het hier gebodene. toepassing op eigen risico. de auteur neemt geen enkele verantwoordelijkheid.


De foto’s zijn ook los te bekijken op deze link : foto's

(c) 2007-2008 JJH Tamminga