Bamboe opkweken uit zaad

15-02-2008  : Van mijn Fargesia nitida Nymphenburg  en van enkele andere uit de buurt heb ik vorig jaar wat zaden overghehouden.

In het verslag van vorig jaar is te lezen dat ik een nasibak met bamboe zaden had gevuld. deze heeft een hele tijd voor nieuwe plantjes gezorgd. in de herfst is er verder niets meer opgekomen en de paar die er in overleefden heb ik er maar in laten staan, deze laatsten zijn afgelopen januari dood gegaan. Doordat de bak bij de andere potten instaat heeft i wel water gekregen.
tot mijn verbazing zag ik er na een paar zonnige dagen opeens weer wat groens, en een dag of twee later nog een puntje.

Deze zaden hebben er acht maanden over gedaan om uit te komen !

Nu had ik van de "oogst" van vorig jaar nog wat zaden over die ik in eerste instantie had afgekeurd. (omdat ik niet helemaal zeker was van het type fargesia nitida waar de zaden vanaf kwamen) onder het motto van wie weet gaat er nog wat gebeuren  heb ik de kasjes en de kleine plastic potjes weer gevuld en de aller laatste zaden in de aarde gestopt.

Tot mijn verbazing is er nu, 14 dagen later,  al een aantal sprietjes te zien. Dat was een behoorlijk stuk sneller dan de verse zaden vorig jaar.  Ik heb inmiddels al weer 4 sprietjes met nieuw groen. Ze zijn opgekomen in een onverwarmde kamer. de temperatuur is de hele winter  tussen de 8 en de 13 graden geweest


2008


Ik ga hier weer verslag van doen, al zal het minder uitputtend zijn dan vorig jaar

2 mei 2008.

Van de zaden die ik dit jaar in de grond heb gestopt zijn er binnen 3 weken 8 opgekomen, verder helaas niets. Dit komt aardig overeen met wat er zo hier en daar op het internet aan info is te vinden. Van oude zaden ( van vorig jaar of ouder )  komt niet veel op.

Er valt echter wel iets op aan de plantjes die nu zijn opgekomen. De plantjes die vorig jaar opkwamen waren enkele halmen en pas nadat deze ongever 10 cm lang waren kwam er een tweede en derde halm op. De plantjes die nu opkomen zijn vrijwel direct met 2 of drie halmen begonnen en zien er daardoor wat anders uit.  (zie foto's)

meer halmen  direct 3 halmen

Bijna alle planten, 
ook de zaailingen van dit jaar, staan nu buiten en doen het m.i. prima. Ik heb de indruk dat dit beter voor ze is. De plantjes die ik binnen heb, staan op de nominatie tot kamerplant te promoveren, wie weet lukt dat. - dat lukte niet en ze zijn om ze te redden ook naar buiten gegaan -

Ik heb nu 27 potten met bamboe zaailingen waarvan opvalt dat er een variatie is in de manier van groeien. Een paar planten zijn zondermeer groot en  hebben relatief brede bladeren. De meeste andere planten zijn veel fijner van blad en zijn kleiner. Er is ook een variatie in het blad te zien, twee planten (een grote en een kleine) hebben dwarse banen in het blad. Een enkele andere heeft een lichter streepje in de lengte van het blad. Het aantal plantjes die dit liet zien toen ze nog veel kleiner waren was echter veel hoger, het lijkt er dus op dat het iets van voorbijgaande aard is.

13 mei 2008

De planten in de koude kas buiten doen het prima, en worden gestaag groter. Er is niet veel meer dood gegaan. ik heb echter wel een aantal van de planten die binnen hebben gestaan en erg iel zijn bijelkaar in een pot gedaan ik heb de indruk dat heeft geholpen. Ze zien er nu beter uit.

voor de winter  in het voorjaar
linker foto : voor de winter   rechter foto : in het voorjaar ze zijn flink gegroeid.

2008
de zaailingen van 2008.. van 48 potjes met zaden zijn er 8 opgekomen (in 7 potjes)  niet bewaren dus meteen de grond in met bamboe zaden.


8 juni 2008

De zaalingen zijn lekker aan het groeien. Een paar van de zaailingen van vorig jaar zijn te groot voor de bak. de eertse 6 zijn in 10 liter potten opgepot en er is een de tuin in gegaan, er zijn duidelijke verschillen in deze planten. Twee van deze zes hebben het fijne blad van de FN Nymphenburg, drie hebben een veel breder blad en de laatste zit er wat tussenin. Van de planten die nog in de koude kas zitten zijn de  meeste van het type met de fijne blaadjes, deze planten zijn echter zo iel dat deze zeker zouden bezwijken als ze in de wind buiten de kas zouden staan. ik laat ze dus staan.

FN zaailing 2007

De kleintjes van 2008  zijn opgepot naar 3 liter potten en zijn op de plaats van de voorgangers gekomen. (de bak is weer vol ). Van de andere potjes met zaden is niets meer opgekomen. Die 8 is dus alles wat er is van de ongeveer 180 zaden van 2008. ik heb die handel maar weer opgeruimd. ik heb nu geen enkel bamboezaadje meer.

De moeder plant van de zaden is er slecht aan toe, Er groeit nog wel wat en ik laat ze hun gang gaan wie weet komt er wat van.
Het Bamboe haagje verderop in de straat is gekortwiekt. Wellicht in afwachting van een vervanger.

20 augustus 2008

De planten zijn weer wat groter geworden, ook zijn de verschillen in de planten duidelijker aan het worden.  Hier even een foto van de planten die er nog over zijn. Er zijn al een aantal de tuin in gegaan en er zijn er een paar weggegeven.

alle bamboe zaailingen


Van de foto : Dit zijn de zaailingen van 2007  behalve de 6 middelste potten vooraan dat zijn de zaailingen van 2008.

Buiten de verschillen in grootte is er ook een verschil in de bladvorm, de eerder zichtbare gele strepen zijn verdwenen, echter zijn er een paar types te onderscheiden. De originele plant had de volgende eigenschappen : lang & smal (fijn) blad , open structuur,  donkere (paarse) steel .

Onder de zaailingen zitten  de volgende combinaties:
lang & smal (fijn) blad , open structuur, iets gekleude steel.
lang & smal (fijn) blad , dichte structuur, groene steel.
lang & breed blad , dichte structuur , groene steel
kort & breed blad , open structuur , donker paarse steel

en van het bovenstaande kleine exemplaren, maar het is goed mogelijk dat die (veel) later groter  worden.


paarse steel

kort & breed blad , open structuur , donker paarse steel

smal blad

lang & smal (fijn) blad , open structuur, iets gekleude steel.

2 soorten

Twee soorten in één pot

verschillen

Links : lang & smal (fijn) blad , dichte structuur, groene steel. en rechts:  lang & breed blad , dichte structuur , groene steel

Dit zijn de grootste planten van de zaalingen 2007 (in 10 L  bloempotten) zo te zien worden dit flinke jongens.

november 2008

Nu de planten wat groter worden zijn er nog twee verschillen duidelijk zichtbaar, deze .

Breed blad met een straapje

en deze, deze lijkt het meest op de originele Fargesia Nitida Nymphenburg.

smal blad met grijze streep in het midden


wordt vervorgd


Alles op deze pagina, tekst en alle foto's  © 2007, 2013 JJH Tamminga                                                                                     

Deze pagina is nog in bewerking en is een work in progress….

Ik heb deze pagina gemaakt omdat er niet veel gratis informatie over het opkweken van bamboe zaden te vinden is op het internet . Er zijn wel websites, maar ik heb alles wat ik er over weet uit allerlei hoeken en gaten moeten peuteren want vrijwel overal wil men geld zien voor toegang of "lidmaatschap" Tevens viel het mij op dat er tegenstrijdige adviezen komen van "specialisten" waarbij ik sterke commerciële invloeden vermoed.  (er zijn duizenden sites waar je bamboe kan kopen, maar probeer eens details te vinden over het opkweken van bamboe zaad...)

Disclaimer :  Voor alles op deze pagina geldt :  dit zijn mijn ervaringen en inzichten op het moment van schrijven. stellingen en conclusies die elders in de tekst worden ingetrokken of tegengesproken is een kwestie van gewijzigd inzicht. De schrijver is een amateur en pretendeert niet enige kennis te hebben op dit gebied, en zeker niet dat de hier gegeven conclusies en adviezen juist zijn. dit zijn letterlijk mijn eerste ervaringen met de materie. Er zijn ongetwijfeld andere en betere oplossingen. Er bestaat de mogelijkheid dat wat hier staat fouten bevat of onjuist is, Er kunnen geen rechten ontleend worden aan het hier gebodene. toepassing op eigen risico. de auteur neemt geen enkele verantwoordelijkheid.


De foto’s zijn ook los te bekijken op deze link : foto's


(c) 2007-2013  JJH Tamminga