Japanse duizendknoop - Japanese Knotweed
Japanese Knotweed Japanse Duizendknoop Nu even Niet !

In Europa is er zich een botanische ramp aan het voltrekken. Het betreft hier het ongehinderd uitbreiden van de soort "Japanse duizendknoop". deze uit Japan afkomstige struik heeft hier in Europa geen ongedierte of ziektes die hem (letterlijk) binnen de perken houden.  De plant woekert vreselijk en heeft daardoor volledig ten onrechte  verwijzingen naar bamboe in sommige namen. Wat deze plant doet is echter vele malen erger dan wat zelfs de meest woekerende bamboe voor elkaar krijgt.  Hij verwurgt al het andere plantleven en neemt hele landschappen over.

Het probleem :

Schade aan vastgoed (funderingen)  infrastructuur (rivieren, wegen en riolering) en de natuur (de plant verdringt alle andere planten, onze natuur heeft er niets aan)
Veel Britse banken weigeren een hypotheek te geven op een huis waar deze plant in de tuin staat.

De plant :

- de plant is zeer succesvol in het overwoekeren van alle andere soorten met als gevolg een verarmming van de natuur.
- de plant is bijzonder sterk  hij is in staat door te dringen in  funderingen en (riool)pijpen , ook is dik asfalt (als in een wegdek) geen belemmering, hij gaat er ongehinderd doorheen.
- de plant is ongevoeling voor herbiciden - bestrijdingsmiddelen  hebben geen blijvend effect.
- de plant wortelt zeer diep, meerdere meters is geen uitzondering
- maaisel van deze plant is verre van dood , een stukje van minder dan een cm is in staat opnieuw een plant te maken. (maaisel moet dus verbrand worden en niet als GFT worden behandeld)
- de plant heeft rhizomen (horizontale wortels waaruit scheuten komen) die snel lange afstanden kunnen overbruggen, het komt voor dat ze wegen over (of beter onder) steken.

Bestrijding :

Door het ontbreken van beperkende factoren is dit vooral in Engeland , maar ook steeds meer in Nederland en België een probleem aan het worden. Bestrijding is een probleem omdat zelfs een stukje van een cm in staat is in korte tijd weer een hele struik te genereren. Het is dus niet mogelijk de plant  machinaal blijvend te verwijderen. Een groot deel van het probleem is ontstaan doordat tuin afval in de natuur is terecht gekomen.

Buiten de natuurlijke beperkende factoren (beestjes en schimmels die hier niet voorkomen)  is er niets dat helpt. b.v. afbranden  maaien  bevriezen en zelfs de meeste herbiciden... helpen niet.

Bestrijding:  De Japanse duizendknoop is op veel plaatsen ongewenst en bijna onuitroeibaar. Momenteel bestaat jammer genoeg geen wondermiddel. Bestrijding is gebaseerd op (een combinatie van) 3 tactieken en is een meerjarenplan (minimaal 3 jaar):

>>     maaien en afvoeren: liefst in augustus tot september of meermaals per jaar. Het maaisel mag niet vermengd worden met gewoon tuin afval, omdat elk stukje opnieuw kan uitlopen tot een nieuwe kolonie!
>>     bedekken: in het begin van de winter bedekken met een licht dicht materiaal. Opgepast: de randen van de oude stengels zijn messcherp en prikken makkelijk door de meeste materialen! Niet-flexibele materialen (bv. betonplaten) moeten absoluut glad zijn, want de minste spleet is genoeg om de plaat te doen barsten.

>>    herbiciden op basis van glyfosaat kunnen zorgen voor een verzwakking van de plant maar doden deze niet. Toepassing gebeurt via verneveling, bestrijken van verse snoei wonden of inspuiten/gieten in pas afgesneden stengels. Uitgraven is niet efficiënt en zeer arbeidsintensief.


Voor een goed inzicht bekijk eens de YouTube filmpjes , zoek op "Knotweed"  vooral de voorlichtingfilmpjes voor de bouw sector geven een duidelijk beeld.
de Engelstalige website van de Japanese knotweed Alliance geeft gedegen informatie over deze bedreiging.

Ontwikkelingen :

Er wordt op dit moment geexperimenteerd met de (mogelijke) invoer van een natuurlijke bestrijding, een japans beestje  ( Aphalara Itadori ) is verzot op dit spul en kan het in japan voldoende onderdrukken . Echter is men zeer huiverig,  een verkeerde keuze kan rampen veroorzaken. (denk aan kamelen, bullfrogs en konijnen in Australië )

Wees dus zeer voorzichtig met deze plant , koop liever wat anders.    

Al het groen direct langs dit rangeer terrein is Japanse duizendknoop ( station Beekbergen Gld )  over een lengte van een paar honderd meter. Het gaat echt heel snel. (kijk maar eens op Google Maps )

 japanse duizendknoop

deze rangeer loc moet er ook aan geloven

 Loc station Beekbergen

Nederlandse naam : Japanse duizendknoop

Officiële naam : Fallopia japonica
oude namen    : Reynoutria japonica   Ronse Decraene    (door  botanist Houttuyn gegeven in 1777)  
                        Polygonum cuspidatum                         (door Siebold en Zuchharini gegeven in 1845)

Ook bekend onder de volgende namen  

Engels:  Japanese Knotweed,  Japanese fleece-flower,   Pysen saethwr,   Glúineach bhiorach,    Hancock's Curse
Engels:  Crimson Beauty,    False Bamboo,   Japanese Bamboo,   Mexican Bamboo,  Donkey-, Gypsy-, Sally-, Wild- Rhubarb
Frans:    Renouée bambou, Renouée du Japon
Fries:     Reuze readskonk
Duits:    Japanischer Staudenknöterich,  Spieß-Knöterich
Japan:   Itadori


links

Meet info op  Wiki Japanse duizendknoop.


Mededeling Europees parlement  geen hulp van die kant dus.

Wilde planten in Nederland en België

vereningingblad 2019 van Vereniging "De Oeverlanden Blijven!"    

info in' t Engels  Cornwall.gov.UK   en  Japanese Knotweed aliance

link King County kijk bij knotweed, o.a. een duidelijke presentatie        met dank aan Ria.

Dit zijn de links van King County.
Knotweed (Polygonum spp.)
Invasive Knotweed Brochure (2 Mb)
Himalayan Knotweed Fact Sheet (156 Kb)
Knotweed Best Management Practices (281 Kb)
Knotweed Weed Alert (215 Kb) 
Knotweed Biology and Control Slide Show (Note: slide show, 3.12 Mb)
Knotweed (poligonaceas) folleto informativo de WSDA (214 Kb)

 
Ik heb in augustus 2007 een bezoek gebracht aan Burgers Zoo in Arnhem.....  Dit mooie park is letterlijk vergeven van de jap. duizendknoop, overal in dit park komt i voor. Ik hoop dat ze het onder controle krijgen.  Als het staat te bloeien valt het echt op hoe vaak je de struiken ziet.  Langs de snelweg  Arnhem - Apeldoorn staat het ook op vele plaatsen.  Het lijkt er op dat de veluwe ook al stevig besmet is. Ik vrees dat we hier Engelse toestanden gaan krijgen en dat hele landschappen naar de knopen gaan (pun intended). Ook in het apeldoornse park berg en bos staat het vol met deze horrorplant.

Er is op dit moment nog geen Nederlandse wetgeving m.b.t. japanse duizendknoop dat is m.i. wel nodig.