Een uitgebloeide bamboe Fargesia Nitida "Nymphenburg".. en dan.



Volgens bronnen op het internet (o.a. de American Bamboo Society) is er een heel klein kansje dat het volgende werkt.

-           De pol uit de grond halen.
-           Alles wat gebloeid heeft kort afknippen.
-           Proberen uitlopers (rhizomen) te vinden waar voldoende wortels aan zitten zonder een uitloper die boven de grond is geweest.  
            (noot : dit  komt dus nooit voor bij een fargesia soort)
-           Deze afknippen en oppotten in een zwaar bemestte goede grond
-           Hopen dat i overleeft, opkomt en niet meteen begint te bloeien ( wat nog wel eens gebeurd is.)

-           De rest in de gft bak gooien want bamboe composteert voor geen meter

Mocht het in leven blijven dan kan het jaren duren voordat het weer een gezonde plant is.

-- met nadruk :  dit werkt dus bij sommige lopende soorten en niet bij polvormende soorten ! .

De reden waarom is dat het maken van de halmen en de zaden voor de bamboe belangrijker is dan overleven en alle energie zal dan ook naar het vormen van de zaden gaan. De plant wordt daarna lelijk en wordt dan zwak. Ongedierte, ziektes en schimmels krijgen een kans. Dat is dan de genadeklap voor een door de bloei verzwakte plant.

In Azie veroorzaakt dit rampen, vooral omdat veel mensen economisch afhankelijk zijn van een bepaalde soort bamboe zie o.a. dit artikel in The Hindu magazine . Het komt voor in Azie dat de overdaad aan bamboezaden een explosieve groei van het aantal knaagdieren (ratten) tot gevolg heeft die nadat de zaden op zijn de cultuurgewassen (zoals rijst) te lijf gaan met rampzalige gevolgen.

Lopende soorten hebben vaak nog wel rhizomen die levensvatbaar zijn en weer opgekweekt kunnen worden, maar polvormende soorten hebben een zeer compact wortelstelsel en hebben daarin niet veel reserves en hebben daardoor eigenlijk geen kans.

echter... stel ik vast dat de pol nu toch wel erg fris groen is en heel veel nieuwe halmen heeft voor een ten doode opgeschreven plant. Het komt mogelijk door de zeer natte zomer, om dan in het najaar of volgend jaar de geest te geven.. we zullen zien.

FN in pottenFNN in de tuin


Wat heb ik gedaan?  Alle halmen afgeknipt en de helft van de pol uit de grond gehaald. Vervolgens de wortels bekeken en de stukken waar een begin van een halm aan zat heb ik in zwaar bemeste  grond in potten gezet . De andere helft gewoon in de tuin laten staan en een lading mest gegeven. Alle halmen op de foto's zijn van na de bloei.
Wie weet  gaat er nog iets gebeuren.

De pol verder op in de straat is gewoon blijven staan, de eigenaar weet blijkbaar niet dat het afgelopen zou moeten zijn. Maar ook die is verrassend groen en is ook al flink aan het uitlopen.

Er staat hier in de buurt nog een, die staat een stuk droger en voorzover ik kan bekijken doet die het ook prima, hij staat in een zonnig hoekje , 3 meter hoog
. (zie foto 3 hieronder, beetje bewogen foto helaas)
 de eigenaar heeft er nog een en die helemaal afgknipt (net als ik) en deze is ook opnieuw aan het uitlopen en is inmiddels al weer flink gegroeid.

nog een

Ik begin me nu toch af te vragen wanneer ze de geest geven. Ik kom er maar niet achter hoe de FN bamboe afsterft na de bloei,. ik ga proberen daar achter te komen. In de tussentijd zijn de FN pollen die ik nu in de gaten hou dan wel niet, meer in volle glorie, maar verre van dood. Zelfs de pol waar ik van weet dat die geen enkele verzorging meer heeft gehad zie ik meer en meer blad verschijnen.

Nu we een paar maanden verder zijn is het dan toch zo langzaam aan met ze afgelopen, de planten die ik had opgepot groeien niet meer verderder  en ook de pol in de tuin ziet er nog het zelfde uit als 2 maanden geleden. Ook de pol van de grote foto hierboven heeft verder niets meer gedaan en staat er ook nog het zelfde bij. Het ontbreek ze duidelijk aan energie. Het fargesia haagje verderop in de straat heeft er nog een aantal halmen laten groeien die ook zijn gaan bloeien. De planten gaan zwak de winter in zullen het heel moeilijk krijgen.

(maart 2008) De fargesia's van hierboven zijn inmiddels de zwanenzang aan het zingen, het haagje heeft nu nog een enkel blaadje en ziet er verder dood uit. De pol van de grote foto hierboven heeft inmiddels ook bijna geen groen blad meer en is gaan bloeien op de paar halmen die vorig jaar nog zijn opgekomen. De donkere kleur van de halmen (bijna zwart) en de paars geworden restanten van de bloei laten de plant er sinister uit zien.
Aan het spul dat ik heb opgepot zijn vorig jaar nog een aantal halmen gekomen en die hebben nu al gebloeid.
(zie foto's)

FN bloei 2008  FN bloet 2008 2
( na de winter meteen weer gaan bloeien foto feb. 2008 )                             Dit is vermoedelijk wel de laatste stuiptrekking van mijn FN plant.


(maart 2009) De fargesia's blijken toch taaier dan verwacht, er zit bijna geen blad meer aan maar ze bloeien nu alweer, en dat na een nu niet bebaald zachte winter. De plantjes zijn niet meer om aan te zien en ze zullen echt wel de pijp uit gaan maar ze staan me niet in de weg en mogen blijven staan tot ze echt dood zijn.  Het mooie is er nu echt wel vanaf.

2009 3e jaar bloei


(juli 2009)

Nu is het dan toch echt afgelopen met de Fargesia Nitida de planten van de foto's hierboven hebben helemaal geen groen meer  na een korte opleving in maart.
Ook zijn de planten die ik in potten had staan dood. Dat wil zeggen op een na die nog iets laat zien, maar dat kan ook een zaadje zijn dat tussen de halmen is gevallen en is gaan groeien.  Bij de planten hier in de buurt heb ik nergens opgekomen zaadjes gezien, blijkbaar zijn de omstandigheden niet goed genoeg voor het spontaan zaaien. (ik had er een maar die is zo door vogels mishandeld dat het niks is geworden)

Gelukkig is mijn experiment met het zaaien van de bamboezaadjes behoorlijk geslaagd.

kortom het antwoord op de vraag


Een uitgebloeide bamboe Fargesia Nitida "Nymphenburg".. en dan.

is

Weggooien en opnieuw beginnen ! 

(desnoods met de zaadjes die van de plant zijn gekomen, maar gezien mijn ervaringen kan ik me voorstellen dat je liever een nieuwe koopt bij een kweker.)




(c) 2007-2010 JJH Tamminga